Vermoeide ogen.
Wie heeft er geen last van?

Durf je zelf een getal plakken op het aantal uren dat je per dag je een scherm gebruikt ?

Gemiddeld zitten we aan 8 tot 10 uur. En dit begint meestal al ’s ochtends vroeg met de wekker op de smartphone, snel al even de laatste updates op social media, het weerbericht of de laatst binnengekomen mails checken. Tijdens de dag is ook de laptop of tablet niet ver weg te denken, evenmin de gps in de wagen. En als we ’s avonds nog willen ontspannen, dan kijken we nog eventjes tv of lezen een boek … op de e-reader. Onze ogen worden in onze huidige levensstijl heel erg uitgedaagd. Met alle gevolgen van dien.

 

Tips

Gezien het zo goed als onmogelijk is om onze schermen weg te denken, is het daarom nog zo belangrijk om de omstandigheden waarin we ons bevinden bij het scherm-kijken, te optimaliseren. En hierbij wil ik jou graag enkele tips geven!

 

  1. De 1ste tip, vind ik bij uitstek de belangrijkste. Ik kan dit niet genoeg herhalen, en probeer dit tegen al mijn klanten te vertellen: ZORG VOOR GOED LICHT! De juiste verlichting kan wonderen doen om jouw ogen de nodige rust te geven. Natuurlijk daglicht (bij benadering 6500K) is ideaal om bij te werken, en houdt jou ook nog eens alert (door het blauwe licht). Maar niet alleen de lichtkleur is belangrijk, de richting van waar de lichtbron komt, is minstens even significant. Komt het licht van opzij, dan heb je het minste last van schaduw, verblinding of hinder in jouw beeldscherm.
  2. Ten 2e, geef jouw ogen regelmatig de rust die ze verdienen. De belangrijkste regel die we kinderen proberen bij te brengen is de 20-20-2 regel, en dit om myopie (bijziendheid) in te perken. Maar deze regel geldt even goed voor volwassenen. Hier komt het op neer: Bij geconcentreerd dichtbij werk (al dan niet digitaal), geef je jouw ogen om de 20 minuten, gedurende 20 seconden rust door in de verte te kijken (loop eens naar de koffiemachine, kijk eens buiten door het raam, ga eens babbelen met de collega’s…). Daarbij raden we ook aan om minstens 2u per dag buiten te zijn (wandelen met de hond, sporten, terrasje doen, …), want op dat moment ligt onze focus op veel verdere afstand, waardoor de oogspieren kunnen ontspannen.
  3. Ergonomie komt gelukkig meer en meer aan het woord, maar wat is nu eigenlijk de ideale houding en afstand tot uw scherm? Om ogen, rug en nek te ontzien, hou je best 60cm afstand tussen jouw ogen en scherm en hou je best een hoek van 15° aan tussen jouw ogen en het scherm. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is het een belangrijke 3e tip!
  4. Een van de symptomen die je hierboven kan zien, is onder andere ‘droge ogen’. Dit is een rechtstreeks gevolg van te weinig knipperen. Normaalgesproken knipperen we ongeveer 20 keer per minuut, als we naar een scherm staren, is dit gemiddeld maar 5x per minuut. Geen wonder dat onze ogen droog gaan aanvoelen. Tip 4, knipperen met de ogen dus!

  5. Tip 5, plan een controle van uw zicht in. Misschien heb je (zonder dat je het weet) wel een correctie nodig waardoor jouw ogen extra moeite moeten doen om scherp te zien. De kleinste afwijkingen van het zicht zijn dikwijls de grootste boosdoeners.

 

Heb je al deze tips al in praktijk omgezet, maar blijf je toch nog vermoeide ogen hebben? Dan kan een ondersteunend computerglas de hulp zijn die je toch nog mist. Deze glazen hebben in het leesgedeelte een boost-zone (de correctie verhoogt geleidelijk aan) die inspeelt op onze nood aan kortbij kijken (al dan niet digitaal). Hierdoor kunnen jouw oogspieren ontspannen en kunnen jouw ogen gemakkelijker de focussen.

 

Schermen

Zit je voor jouw job grotendeels aan het scherm? Of weet je van jezelf dat je meer uren dan gemiddeld naar een scherm kijkt, dan kan je de glazen ook laten behandelen met een filter tegen blauw licht (dat de meeste LED-schermen uitstralen). Deze coating neutraliseert het schadelijke blauw licht waardoor de ogen minder vermoeid zullen zijn. Bijkomend voordeel is de contrastverhoging en vermindering van schittering.

 

Vraag naar deze glazen in de winkel, je kan het effect ervan uittesten!

 

Voorkom oogvermoeidheid