Hoe herken ik een goeie zonnebril?

Een goede zonnebril moet uiteraard zoveel mogelijk schadelijke UV-stralen filteren. Deze filtering komt tot stand door de combinatie van materiaal, filters en coating.

Categorieën

Categorie 0: geschikt voor bewolkt weer, biedt geen bescherming
Categorie 1: voor gesluierde hemel met getemperde zon
Categorie 2: voor mooi weer met matig zonlicht
Categorie 3: voor helder en zonnig weer met fel zonlicht (op zee, in de bergen, in de tropen, …)
Categorie 4: voor uitzonderlijk fel licht (wintersport, watersport) deze glazen zijn niet geschikt voor in het verkeer

 

De kleur van de glazen

Deze zegt niets over de bescherming tegen UV-straling. Het enige wat het licht doet is het zichtbare licht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding. Donkerder is dus niet altijd beter!
Grijze glazen zijn het meest neutraal, zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Wordt vaak aanbevolen voor verzienden.
Bruine glazen zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren. Het versterkt wel contrasten en wordt dus aanbevolen voor bijzienden.
Gele glazen verscherpen het zicht, maar de vervorming van kleuren is sterker. Geel is heel geschikt voor in de auto, vooral bij bewolkt weer.
Groene glazen zorgen voor een goed contrast tussen objecten maar zijn af te raden voor mensen met kleurenblindheid.
Roze glazen bieden een goed contrast bij groene of blauwe achtergronden. Ideaal voor watersport.

Polariserende glazen

Deze gaan de schittering wegnemen op gladde oppervlaktes zoals water, glas, sneeuw, nat wegdek, … Deze glazen zijn dus erg nuttig voor water- en wintersport en voor het autorijden. Ook voor mensen die een correctie nodig hebben of die een oogoperatie hebben ondergaan zijn heel gebaat met deze extra filter.

 

Fotochromatische glazen

Deze glazen worden donkerder of helderder naargelang de UV-intensiteit. Hierdoor gaan de ogen minder snel gaan vermoeien omdat het minder inspanning moet ondergaan om zich te beschermen tegen de lichtinval. Omdat de hedendaagse autoruiten UV-licht afschermen, gaan deze glazen echter minder (snel) gaan verkleuren.

 
Zonnebrillen voor kinderen

De ooglens van kinderen is nóg veel gevoeliger dan deze van volwassenen. Zorg dus ook voor uw kind/baby voor een goede oogbescherming van minimaal categorie 3.

 

Er bestaan zonnebrillen met gewone gekleurde glazen, die dikwijls meer kwaad doen dan goed. De getinte glazen zorgen ervoor dat u minder verblind bent, maar deze beschermen niet voldoende tegen de schadelijke UV-stralen. U doet uzelf noch uw kinderen hier geen plezier mee door deze te dragen.

 

Laat je bij de aanschaf van een zonnebril steeds goed informeren door uw opticien.

ADRES

PEPERSTRAAT 5A

9600 RONSE

CONTACT

055-49 50 68

INFO@OPTIEKSOFIE.BE

BTW BE0635.868.553

WORD OPTIEK SOFIE FAN
SOCIAL
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • WhatsApp
  • Pinterest
  • YouTube
TROTS GELINKT MET
Winkelhier Unizo
logo_edited.png
Unie der Handelaars van Ronse
logo%20ronse_edited.png

© 2020 Optiek Sofie