• Sofie

Hoe herken ik een goeie zonnebril?


Eerst moet je weten dat er een verschil is tussen zonlicht en UV-licht. Schadelijke UV-stralen kunnen er bvb ook zijn op een bewolkte dag, als het zonlicht veel minder fel is.

Ook dan hebben jouw ogen bescherming nodig.

Een zonnebril zal je dan uiteraard niet opzetten, maar jouw gewone bril kan je wel laten behandelen met een anti-UV-coating. Bij de betere glazen zit deze al standaard bij de ontspiegeling. De betere contactlenzen zijn nu zelf ook beschikbaar met UV-filter!


Een goede zonnebril moet uiteraard zoveel mogelijk van beide filteren. Deze filtering komt tot stand door de combinatie van materiaal, kleur, filters en coating.

Categorieën

Categorie 0: geschikt voor bewolkt weer, biedt geen bescherming Categorie 1: voor gesluierde hemel met getemperde zon Categorie 2: voor mooi weer met matig zonlicht Categorie 3: voor helder en zonnig weer met fel zonlicht (op zee, in de bergen, in de tropen, …) Categorie 4: voor uitzonderlijk fel licht (wintersport, watersport) deze glazen zijn niet geschikt voor in het verkeer

De kleur van de glazen

Deze zegt niets over de bescherming tegen UV-straling. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare zonlicht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding. Donkerder is dus niet altijd beter!

  • Grijze glazen zijn het meest neutraal, zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Wordt vaak aanbevolen voor verzienden.

  • Bruine glazen zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren. He