• Sofie

Hoe herken ik een goeie zonnebril?


Eerst moet je weten dat er een verschil is tussen zonlicht en UV-licht. Schadelijke UV-stralen kunnen er bvb ook zijn op een bewolkte dag, als het zonlicht veel minder fel is.

Ook dan hebben jouw ogen bescherming nodig.

Een zonnebril zal je dan uiteraard niet opzetten, maar jouw gewone bril kan je wel laten behandelen met een anti-UV-coating. Bij de betere glazen zit deze al standaard bij de ontspiegeling. De betere contactlenzen zijn nu zelf ook beschikbaar met UV-filter!


Een goede zonnebril moet uiteraard zoveel mogelijk van beide filteren. Deze filtering komt tot stand door de combinatie van materiaal, kleur, filters en coating.

Categorieën

Categorie 0: geschikt voor bewolkt weer, biedt geen bescherming Categorie 1: voor gesluierde hemel met getemperde zon Categorie 2: voor mooi weer met matig zonlicht Categorie 3: voor helder en zonnig weer met fel zonlicht (op zee, in de bergen, in de tropen, …) Categorie 4: voor uitzonderlijk fel licht (wintersport, watersport) deze glazen zijn niet geschikt voor in het verkeer

De kleur van de glazen

Deze zegt niets over de bescherming tegen UV-straling. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare zonlicht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding. Donkerder is dus niet altijd beter!

  • Grijze glazen zijn het meest neutraal, zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Wordt vaak aanbevolen voor verzienden.

  • Bruine glazen zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren. Het versterkt wel contrasten en wordt dus aanbevolen voor bijzienden.

  • Gele glazen verscherpen het zicht, maar de vervorming van kleuren is sterker. Geel is heel geschikt voor in de auto, vooral bij bewolkt weer.

  • Groene glazen zorgen voor een goed contrast tussen objecten maar zijn af te raden voor mensen met kleurenblindheid.

  • Roze glazen bieden een goed contrast bij groene of blauwe achtergronden. Ideaal voor watersport.

Polariserende glazen


Deze gaan de schittering wegnemen op gladde oppervlaktes zoals water, glas, sneeuw, nat wegdek, … Deze glazen zijn dus erg nuttig voor water- en wintersport en voor het autorijden. Ook voor mensen die een correctie nodig hebben of die een oogoperatie hebben ondergaan zijn heel gebaat met deze extra filter.

Fotochromatische glazen


Deze glazen worden donkerder of helderder naargelang de UV-intensiteit. Hierdoor gaan de ogen minder snel gaan vermoeien omdat het minder inspanning moet ondergaan om zich te beschermen tegen de lichtinval. Omdat de hedendaagse autoruiten UV-licht afschermen, gaan deze glazen echter minder (snel) gaan verkleuren. Deze glazen bieden jouw het hele jaar een goede bescherming, maar zijn geen vervanging voor een zonnebril.

Zonnebrillen voor kinderen

De ooglens van kinderen is nóg veel gevoeliger dan deze van volwassenen. Zorg dus ook voor uw kind/baby voor een goede oogbescherming van minimaal categorie 3.

Er bestaan zonnebrillen met gewone gekleurde glazen, die dikwijls meer kwaad doen dan goed. De getinte glazen zorgen ervoor dat u minder verblind bent, maar deze beschermen niet voldoende tegen de schadelijke UV-stralen. U doet uzelf noch uw kinderen hier geen plezier mee door deze te dragen.

Laat je bij de aanschaf van een zonnebril steeds goed informeren door uw opticien.


#welkombijoptieksofie

7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven